Monitoring - kontrola jest to jeden z ważniejszych etapów dezynsekcji i deratyzacji. Powinien być przeprowadzony szczególnie dokładnie na samym początku, a następnie prowadzony ciągle, niezależnie od tego czy widoczne są ślady obecności gryzoni lub insektów czy też nie. Ciągłe prowadzenie kontroli umożliwia szybką reakcję w momencie pojawienia się zagrożenia. Monitoring umożliwia również podjęcie właściwych kroków niezbędnych do zastosowania właściwej profilaktyki i utrzymania higieny.
Kompleksowa ochrona budynków przed szkodnikami
· Lustracja obiektu;
· Identyfikacja szkodnika;
· Działania profilaktyczne;
· Monitoring szkodników z użyciem odpowiednich urządzeń;
· Zwalczanie szkodników metodami: fizycznymi, chemicznymi lub biologicznymi;
· Ocena skuteczności działań;
· Prowadzenie dokumentacji właściwej dla potrzeb zlecającego usługę i akceptowalną przez jednostkę kontrolną np. Sanepid.
Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli, HACCP – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa przeciw szkodnikom przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
System HACCP pozwala na uzyskaniu pewności, że wykonano wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), dobrej praktyki higienicznej (GHP) i potrzeb klientów.
Siedem zasad HACCP
Zasada 1 – Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych;
Zasada 2 – Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP);
Zasada 3 – Identyfikacja limitów krytycznych;
Zasada 4 – Ustalenie systemu monitorowania CCP;
Zasada 5 – Określenie działań korygujących;
Zasada 6 – Ustalenie procedur weryfikacji systemu;
Zasada 7 – Ustalenie procedur zapisów.
Etapy postępowania zgodnie z zasadą HACCP
ETAP I:
- Identyfikacja i ocena zagrożenia przed szkodnikami.
- Rozpoznanie krytycznych punktów kontrolnych w jakich pojawić się może zagrożenie celem jego zwalczenia.
- Dla każdego punktu kontrolnego ustalamy i podejmujemy zakres działań:
- montaż i oznakowanie pułapek monitorujących owady,
- montaż i oznakowanie stacji deratyzacyjnych na zewnątrz,
Dla każdego punktu kontrolnego określany jest limit akceptowalny i nieakceptowalny.
ETAP II
- Wprowadzenie systemu monitoringu punktów kontrolnych:
- wymiana preparatów deratyzacyjnych,
- kontrola i wymiana pułapek monitorujących owady,
- kontrola stacji deratyzacyjnych.
- Podejmujemy działania korygujące w sytuacji osiągnięcia limitów nieakceptowalnych:
- dezynsekcja opryskowa,
- dezynsekcja żelowa,
- deratyzacja,
- zamgławianie,
- działania higieniczne, mechaniczne, chemiczne.
GHP, HACCP – prowadzimy dla Naszych klientów pełną dokumentację wg standardów i akceptacji Sanepidu.